BRAINTURBO PLUS NYELVOKTATÁS 

MITŐL GYORSABB ÉS HATÉKONYABB, MINT A HAGYOMÁNYOS NYELVISKOLAI KÉPZÉSEK?

KIINDULÁS

A nyelvtanulási folyamat három főszereplője a tematika, a módszer és nem utolsósorban maga az ember. A Brainturbo ebből indult ki! A három szereplő közül számunkra az ember a legfontosabb, ami voltaképp a kulcsa az egész folyamatnak.

Induljunk ki abból tehát, hogy a nyelvtanulás alapja a tanulni kívánó, tudásvággyal rendelkező ember.

TUDATÁLLAPOT

Az agyunk nem csak egy „ritmusban” dolgozik, hanem különböző tevékenységek mögött, vagy eredményeképpen különböző ritmusok, tudatállapot dominanciák a jellemzőek rá.

Az agyi tevékenységet vizsgáló EEG (elektro-enkefalogramm) kódrendszere megkülönböztet: beta, alfa, theta, delta, stb. agyi hullámokat.

Elalvás előtt, közvetlenül ébredés után, vagy ha csak úgy elmerengünk, elrévedünk napközben 7-13 impulzus/másodpercre “lassul” az agy hullámtevékenysége – ezt hívják (a hullám neve alapján) alfa állapotnak, pontosabban alfa-dominanciának, mert ilyenkor is vannak egyéb agyhullámok is, csak alfából van a legtöbb. Ilyenkor a jobb agyfélteke aktívabb lesz. Más publikációk szerint ez 7,5-13, illetve 8-14 Hz.

 • Bizonyos állapotban irányítani tudjuk testi folyamatainkat és a tanulási, gondolkodási folyamatunkat és mindez mellett a tudatalattiban lévő információkhoz is hozzá tudunk férni ébrenléti állapotban. Ez az állapot az alfa állapot.
 • Alfában hozzuk meg a számunkra előnyös, jó döntéseket, itt van a tolerancia, az elviselés és az elengedés is. Itt a legmagasabb az IQ. Ezen a szinten tudjuk “megfogni a talajt” – tudatosan lenni és tenni, “két lábbal állni a Földön”.
 • Az erős kreativitással rendelkező emberek alfa-szinten oldják meg problémáikat, ezáltal jóval könnyebben és hatékonyabban hajtják végre mindennapi feladataikat.
 • Ekkor termeljük a legtöbb energiát és igen erős befolyása van testünk egészséges működésére.
 • Az alfa állapot lecsillapítja a pszichét, csökkenti a krónikus fájdalmakat, a magas vérnyomást, a káros stresszel és a korral járó változások mellékhatásait.
 • Az alacsonyabb frekvenciájú agyhullámok és az agyféltekék közti  színkronizáció  többszörösére emeli az agy befogadóképességét. A tudatban lévő gátlások feloldódnak, megnyitva az utat afelé, hogy az agy újra tudja szervezni önmagát és hatalmas mennyiségű információt, legyen képes integrálni. Az agy „ilyen tréningje” során megvalósul a kreatív és alkotóerejű gondolkodás, az információ bevitelének sebessége megnő, javul a koncentrációképesség.

A brainturbo az un.: gépi órákon stimulálva előidézi, kontroláltan fenntartja és kihasználja az agy alfa- tudatállapot dominancia előnyeit, aktivitását. Ezeken az órákon a braintrubo agyunk mindkét féltekéjében annak „hosszú-távú” memória részébe (képben és hangban) többször ismételve valósággal „lehorgonyozza” a tananyagot.

STIMULÁLÁS

Nem ördögtől való dolog ez, sőt inkább ellene használták. Arról van szó, hogy a kívánt alfa állapot különböző szintjeit a brainturbo „mesterségesen” stimulálva éri el.

Mi a stimulálás, mi az AVS?

 • Az emberek ösztönösen reagálnak a fényre és a hangra. Az ősi kultúrákban ritmus szerszámokat és a tűz fényét használták, hogy transzba essenek. Mi esetleg egy rock koncerten vagy discoban révületbe esünk a villogó fénytől és ütemes dobolástól, vagy épp megnyugszunk egy pislákoló és pattogó tűz mellett.
 • A fény és hang stimuláció = AVS. Felidézi az ősi primitív szertartásokat, a koncerteket, vagy egy nyugodt estét a családi tűzhely mellett.
 • A fény és hang hatására agyunk új idegi kapcsolatokat hoz létre, beindul a regeneráció. A vizuális kéreg összefügg agyunk többi részével, és a vibráló fényt átalakítja energiává, amely támogatja többek között a tanulást, kreativitást és az összpontosítást.
 • Vannak forgalomban, un.: fény-hang készülékek,  amelyek specifikációit NASA és más tudományos kutatások alapján állították össze. Az emberi agynak meghatározott ritmusa  van, amikor pihen és ez a ritmus megváltozik, ha dolgozik. A fény-hang program alatt az agy ritmusa vagy frekvenciája követi a kiválasztott stimulációt. Így maga mögött hagyhatja a „fárasztó napot” és élvezheti a jól megérdemelt relaxációt, jobb minőségű alvást vagy koncentrációt, a tanulást, illetve meditációt vagy épp egy káprázatos szórakozást!

A braintrubo AVS-t használ, amelynek a tanuló adottságaira változtatható programjai mindig az elérhető legmodernebb és legújabb forrásból származnak. Ez a brainturbonál egy folyamatos fejlesztést, fejlődést is jelent egyben.

EEG

A kontrolállt alfa állapot azt jelenti, hogy valamilyen eszközzel kontrolálni (mérni, ellenőrizni) kell az agy tevékenységét, a tudat állapotát. Erre a célra szolgál az EEG.

 • Az elektro-enkefalográf olyan műszer, amely az agykéregben lejátszódó parányi elektromos változásokat észleli és lejegyzi. Az elektro-enkefalográf által készített jegyzeteket elektro- enkefalogrammnak nevezzük. A leírt jeleket alkotórészeire – frekvenciatartományokra – bonthatjuk, melyek meghatározott mentális tevékenységeket tükröznek.
 • Az EEG az agyi aktivitás mérésének igen „durva műszere”. Amit így mérünk, az nem más, mint a milliárd és milliárd idegsejt tevékenységének átlagos értéke. Egy példa segít ezt világosabbá tenni. Ha a város felett mikrofont helyezünk el, és rögzítjük zajokat, akkor meghatározhatjuk a legnagyobb aktivitás, a forgalom idejét, és a legcsendesebb éjszakai pillanatokat, talán még azt is, hogy a közlekedési lámpák mennyire vannak összehangolva a városban. Ez minden, amit ezekből a hangfelvételekből megtudhatunk. Noha az EEG “durva műszer”, jelenleg ez a legjobb technikai eszköz, amellyel az agy aktivitását a különböző tudatállapotokban vizsgálni tudjuk.

Az EEG ma már rendkívül bonyolult orvostechnikai berendezés, diagnosztizáló eszköz, különböző betegségek felderítésére szolgál. A brainturbo által használt pedig a tudatállapot dominanciák mérésére és visszacsatolásos vezérlésre (biofeedback, neurofeedback) speciálisan kifejlesztett szárazkontaktusú csúcstechnológiás eszköz, ami maga nemében egyedülálló a világon.

BIOFEEDBACK

(ejtsd: biofídbek, bájofídbek), lefordítva biológiai visszacsatolás, egy visszajelzés arról, hogy testünk hogy működik.

 • A „jógik”, a szerzetesek, a keleti emberek csupán testük figyelésével módosították szívverésüket, testhőmérsékletüket, légzésüket, fájdalomtűrő képességüket, hogy azok minél tökéletesebben működjenek. Ez a nyugati ember számára már-már szinte hihetetlen.
 • Bizonyos értelemben  mi  is  próbálkozunk  testünk  tökéletesítésével.  Figyeljük  mozdulatainkat, megpróbálunk erősebbek, ügyesebbek, türelmesebbek lenni. Tág értelemben véve az is biofeedback, amikor a táncos mozdulatait csiszolgatja a tükörben nézve. A gyakorlatban azonban már nagyon sok műszert találtak ki a célból, hogy a visszajelzés minél pontosabb legyen.
 • Izomzat-biofeedback , hőmérséklet-biofeedback, bőrellenállás-biofeedback, szívműködés- biofeedback, stb.
 • Idegrendszer-biofeedback, azaz neurofeedback: EEG alapú, az agyhullámokat figyeli, fő céljai: relaxáció, teljesítmény-fokozás, koncentráció növelése.

A brainturbo ezt az utóbbi (bio-neurofeedback) vezérlést használja a saját technológiájában.

MINŐSÍTÉS

A Brainturbo bevizsgáltatta a rendszert az ORKI-val (Egészségügyi Minőségfejlesztő és Kórháztechnikai Intézettel), aki Tanúsítványában az EEG alapú bio-neurofeedback módon vezérelt személyfejlesztő és oktató berendezést alkalmasnak minősítette a brainturbo által kifejlesztett és alkalmazott célra.

Ezenfelül a Brainturbo a „Személyfejlesztő és/vagy oktató berendezés használati mintájára” védettséget kért és kapott a Magyar Szabadalmi Hivatalnál.

Szeretnéd te is, hogy akár 40 óra alatt maradandóan elsajátítsd a legfontosabb szavakat?

Kommunikációképes tudást akarsz elsajátítani és nem akarsz rágódni a nyelvtanon vagy stresszelni számonkérés miatt?

Jelentkezz gyors és hatékony nyelvoktatásunkra!