Ma már szinte mindennapos jelenség, ha egy gyermeket kétnyelvűen nevelnek, vagy már egész kicsi korukban elkezdik idegen nyelvre taníttatni. Egy korábbi bejegyzésünkben már olvashattak erről. Köztudott, hogy az agy gyermekkorban még rendkívül fogékony, és nagyon könnyű új készségeket vagy akár új nyelveket elsajátítani.

Ez a tény önmagában még elég jó hír – azonban van egy árnyoldala is: maga után vonzza azt a tévhitet is, hogy az idősebb kori, vagyis a senior nyelvtanulás szinte lehetetlen, de legalábbis nagyon nehéz feladat. Pedig ez egyáltalán nincs így. Idősebb korban ha egy kicsit lassabban is, de ugyanolyan jól meg lehet tanulni egy idegen nyelvet, mintha gyermekkorban kezdtük volna. De hogy miért? Mai cikkünkben erre adunk választ.

Az agy szerkezete változik a korral

senior nyelvtanulás agyIgen, ez igaz. Viszont nem feltétlenül úgy, ahogy az olvasó elképzeli. Az általános tévhit az aggyal és a nyelvtanulással kapcsolatban az, hogy egy fiatalabb korú agya sokkal könnyebben “felszívja” az információt. Sokáig úgy gondolták a tudósok, hogy amennyire fejlett az agy gyermekkorban, úgy fog alakulni az agy szerkezete felnőttkorban, és ezzel a későbbi tanulási képességek.

Azóta rájöttek, hogy a valóság ennél azért sokrétűbb. Az agy az emberi test egyik legegyedülállóbb, legjobban formálódó része. Rendelkezik egy olyan tulajdonsággal, hogy úgy alakul, formálódik, ahogy arra éppen a használónak szüksége van. Kutatások felfedték, hogy nem sok különbség van idegen nyelvet beszélő és nem beszélő 50 év körüliek agya között.

Ez a kutatás felkeltette az érdeklődést az emberi agy és a nyelvtanulás közti összefüggés között. Azóta számos tudós bebizonyította, hogy ahogy testünk többi részét, agyunkat is tudjuk edzeni, formálni. Ugyanúgy, mint a sima testedzésnél, az agy képességeinek növeléséhez is tréningekre van szükség – vagyis arra, hogy folyamatosan lekössük, használjuk. A senior nyelvtanulás például rendkívül hasznos módja az agytornának, ráadásul ezzel még egy új nyelvet is megtanulunk, mely számos szituációban hatalmas előnyt jelenthet számunkra.

A motiváció-faktor

senior nyelvtanulás tananyagHabár a korai gyermekkori tanulás valószínűleg gyorsabban zajlik, mint a senior nyelvtanulás, a felnőttek általában mégis némi előnnyel indulnak a gyerekekhez képest egy szempontból: a gyerekek még iskolába járnak. Nagy nyomás nehezedik rájuk, teljesíteniük kell, hogy megfeleljenek a tanárok elvárásainak, a szüleiknek, vagy éppen a saját céljaiknak. Ez egyrészt lehet egy jó motiváló tényező számukra, viszont azt a veszélyt is magában hordozza, hogy ahhoz vezethet, hogy a gyermekek feszültek lesznek, esetleg kényszerítve érzik magukat, hogy jól teljesítsenek.

Ezzel szemben ha egy felnőtt dönt úgy, hogy belevág egy új nyelv megtanulásába, azt általában hobbiból, szórakozásból vagy kíváncsiságból teszi. Nincsenek vizsgák vagy kötöttségek, csak annyit kell tanulni, amennyi jól esik. Ráadásul egy felnőtt sokkal jobban megérti, hogy milyen előnyei származnak majd abból, hogy idegen nyelven is meg tud szólalni. Gondoljon bele: kételyek nélkül utazhat, nyaralhat, új barátai lehetnek, ráadásul remek példát is mutathat gyermekeinek, unokáinak.

A senior nyelvtanulás legnagyobb előnye

senior nyelvtanulás szótárTehát már láthattuk, hogy nincs semmi fizológiai akadálya az időskori nyelvtanulásnak, és azt is, hogy motiváció szempontjából az idősebbek gyakran előnyt élveznek fiatal társaikkal szemben. Azonban egy senior nyelvtanulónak olyan eszköz is van a kezében, amellyel egy fiatal még nem rendelkezik: ő már tudja, hogyan kell tanulni, hiszen egyszer már megtanulta a folyamatot. Ráadásul nemcsak a tanulásban van előnyben, hanem szókincs szempontjából is. Egy idősebb embernek nagyobb a szókincs, mint egy gyereknek, így könnyebben érti a magyarázatokat, összefüggéseket. Ezen kívül több szót is meg tudnak tanulni az adott idegen nyelven.

A tudósok egy bizonyos csoportja szerint a nyelvtanulás semmiben sem különbözik bárimlyen más tanulási folyamattól, hiszen ugyanarra a mintára épül, és az agyban is hasonló folyamatok játszódnak le a tanulás során. Ezt figyelembe véve pedig lehet, hogy nem is lesz lassabb a nyelvtanulás – ráadásul tartósabb eredményt is érhetünk el. Jó, ha már van egy bevált tanulási stratégiánk, de persze ne féljünk újakkal kísérletezni.

A senior nyelvtanulás dióhéjban

senior nyelvtanulás laptopMai cikkünkből tehát láthattuk, hogy a felnőttkori, illetve a senior nyelvtanulás nem nehezebb, mint fiatalabb korban – csupán más. Íme néhány javaslat, hogy mire figyeljünk, ha egy új nyelv elsajátítása mellett döntünk:

Legyünk türelmesek.
Egy új nyelvet megtanulni sosem könnyű, ráadásul időigényes folyamat. Szokjunk hozzá, hogy az agyunknak az elején rengeteg dologra kell egyszerre figyelnie. De ne aggódjunk, idővel sokkal könnyebb lesz a tanulás.

Haladjunk lépésről lépésre.
Minden lecke, amit elkezdünk, legyen új, viszont épüljön az előző leckék valamelyikére. A nyelvtanulásban nagyon fontos, hogy fokozatosan ismerkedjünk az új szerkezetekkel, nagyobb kihívást jelentő anyagokkal.

Használjuk már meglévő tudásunkat.
Mire egy új nyelvbe kezdünk, addigra már tudunk beszélni egy (vagy több) nyelven, ezeket az ismereteinket pedig remekül be tudjuk építeni a tanulási folyamatba.

Tanuljunk, ahogy mindig tettük.
Ahogy már írtuk korábban, nagy előny, hogy már megtanultunk tanulni az életünk során. A senior nyelvtanulás nem más, mint egy újabb tanulási folyamat – így nagy előnyünk származhat a már meglévő tanulási stratégiáinkból, módszereinkből.

Kedvet kapott a nyelvtanuláshoz? Miért ne választana egy olyan módszert, amely 5x HATÉKONYABB, mint bármelyik hagyományos nyelvtanfolyam?
Az első óra ráadásul ingyenes!

Jelentkezem a próbaórára!