Számos cikk foglalkozik azzal, hogy a nyelvtanulást hatékonyabbá, gyorsabbá tegye a tanuló számára. Rengeteg hasznos tanáccsal látnak el bennünket, melyek segítségével tényleg könnyebb dolgunk lesz, ha fejleszteni akarjuk idegennyelv-tudásunkat.
Azonban arról kevés szó esik, hogy milyen hibákat követhetünk el, amikor még csak barátkozunk az új nyelvvel, és ami még fontosabb: hogy hogyan birkózzunk meg ezekkel az akadályokkal, hogy sikeresek legyünk a nyelv elsajátításában.

Amikor elkezdünk egy új nyelvet megtanulni, természetes, hogy nem fog minden elsőre tökéletesen menni. Az eltérő szókincs, a “hamis barátok” (vagyis olyan szavak, melyek hasonló hangzásúak az anya- és a célnyelven, de más jelentéssel bírnak) és a nyelvtani különbségek mind-mind megnehezítik a dolgunkat… Azonban nem ezek azok a hibák, amelyekre oda kell figyelnünk, hiszen ezek a nyelvtanulás szerves részei, és mindenki megtapasztalja őket. De a különbségeken nem olyan nehéz túllendülni és felvenni a tanulás ritmusát.

Lássuk hát, mi a hatékony nyelvtanulás 10 akadálya, amelyet szinte minden nyelvtanuló elkövet.

1. Ironikus módon az első hibázási lehetőség, melytől minden kezdő nyelvtanuló egy kicsit megtorpan, az maga a hibázástól való félelem. Gyakori eset, hogy a tanuló annyira fél attól, hogy hibákat követ el, hogy inkább csak a jól megszokott, bevált kifejezéseket alkalmazza – vagy esetleg meg sem mer szólalni. Ez azonban azt eredményezheti, hogy megragadunk egy bizonyos szinten, ahonnan egy idő után már nagyon nehéz lesz továbblépni.
Azt tanácsoljuk, légy bátor, ha nyelvtanulásról van szó! Csak úgy érhetsz el magas szintű tudást, ha közben újra és újra hibázol… Annál nagyobb lesz a boldogság, ha majd egyszer képes leszel folyékonyan, hibátlanul beszélni egy idegen nyelvet. Merj nyitni, lépj ki a komfortzónádból, megéri!

2. Jelentősen megnehezítjük a hatékony nyelvtanulás folyamatát, ha csupán egyféle forrásból próbálunk meríteni. Vannak, akik arra esküsznek, hogy könyvekből “kell” tanulni, mások a beszédközpontú módszer hívei. A baj ezzel csupán annyi, hogy ha leragadunk az első nyelvtanulási módszernél, akkor esélyünk sem lesz arra, hogy esetleg találjunk egy nekünk megfelelőbbet. Ráadásul ezzel a tanulás folyamata egy idő után unalmassá is válik.
Szerintünk érdemes inkább kísérletezni! Próbálj ki többféle módszert: beszélj sokat az adott nyelven, olvass, vagy akár írj! Hallgass anyanyelvi beszélőket rádióban vagy filmekben. Meglátod, egyszer csak rájössz, hogy melyik módszer a leghatékonyabb a számodra, és így a nyelvtanulás is sokszínű, élvezetes lesz.

3. Az is jelentősen csökkentheti a nyelvtanulás hatékonyságát, ha túlságosan a nyelvtanra koncentrálunk. Félreértés ne essék: a nyelvtan egy új nyelv elsajátításának rendkívül fontos eleme, viszont nem szabad abba a hibába esni, hogy a nyelvtani szabályokat magolva megfeledkezünk a nyelv többi komponenséről: a kiejtésről, a szókincsről vagy a helyesírásról. Néha a nyelvtani szabály nem is annyira fontos, sőt, lehet, hogy egyszerűbb módja is van, hogy kifejezz valamit – ilyenkor pedig elég, ha csak felismered a szabályt, de használatát majd csak egy magasabb szinten sajátítod el.
Próbálj inkább arra koncentrálni, hogy ne csak magolj, hanem értsd is, amit tanulsz. Az is jó megoldás lehet, ha egy adott nyelvtani szabály alapján összeállított feladatsorból ellenőrzöd tudásodat, vagy ha különböző példák alapján magadtól próbálod kikövetkeztetni a szabályt (de persze ne felejts el utánanézni, hogy jól gondolkodtál-e!).

4. A különböző online fordítóprogramok gyakran nem segítik, hanem hátráltatják a hatékony nyelvtanulást, erre figyeljünk oda! A fordítók sajnos nem gondolkodó lények, így ha például beírunk egy összetett szót, akkor a két elem idegen nyelvű megfelelőit fogja egymás mellé rakni. Ugyanez a helyzet a nyelvtani szerkezetekkel: lehet, hogy a program egy-egy bonyolultabb szerkezetnél hibás fordítást ad meg.
Akármennyire is a modern és az online felé terelődik minden (köztük az idegennyelv-tanulás is), azt javasoljuk, hogy légy szkeptikus. Ne higgy el mindent, amit az internet és az online fordítók mondanak – néha megéri vissza-visszakacsintani a jól bevált nyomtatott szótárhoz és a könyvekhez. Különösen figyelj erre oda, amikor egy olyan nyelvet tanulsz, amely egy másik nyelvcsaládba tartozik (érdekességképpen: az általunk tanított angol és német a germán, míg a spanyol az újlatin nyelvek közé sorolható).

5. Akár iskolai keretek között, akár máshogy próbálunk egy új nyelvet elsajátítani, gyakran esünk abba a hibába, hogy feladatként, kötelességként gondolunk a nyelvtanulásra. De ha belegondolunk, ez nem minden tanulási típusnál érződik (legyen szó sportról vagy megtanulni egy hangszeren játszani) – egy nyelvet megtanulni sem nagy ördöngösség.
A legfontosabb, hogy próbálj úgy tekinteni a tanulásra, hogy az ne egy stresszes, kötelező dolog legyen. Próbáld így nézni: ez egy kihívás, amelynek megfelelhetsz – valami, amiben fejlesztheted magad, és amiben sikerélményt találsz. Sőt, még tovább megyünk: ha megtanulsz egy idegen nyelvet, a világ kinyílik számodra: sokkal több emberrel fogsz tudni szóba elegyedni, megismerhetsz más kultúrákat, új barátokra tehetsz szert! Így máris nem hangzik rosszul, igaz?

6. Sokan azért akadnak el (vagy adják fel), mert a tanulási folyamat kezdetén rossz célokat tűztek ki maguk elé – vagy nem is tűznek ki célt. Ez persze akár össze is függhet az előző pontban leírtakkal, hiszen hogy is lehetne motiváltan nyelvet tanulni, ha csupán egy kötelező feladatként tekintünk rá?
Fontos a megfelelő motiváció, ezért már az elején, kezdő nyelvtanulóként tisztázzuk, hogy miért is kezdtük el megtanulni az adott nyelvet: érdekel az adott kultúra, esetleg utazni szeretnénk? Az is előfordulhat, hogy egy állás vagy egy előléptetés megszerzéséhez van szükségünk nyelvtudásunkra.
Azt is kössük ki magunknak, hogy mikorra és meddig szeretnénk eljutni a nyelvtanulás folyamatában. Készítsünk tervet, de legyünk rugalmasak, és ne essünk kétségbe, ha valamit nem sikerül “időre” megcsinálnunk. Ha reális, elérhető célokat tűzünk ki magunk elé, sokkal könnyebb és sikerélményben gazdagabb lesz a nyelvtanulás.

7. Főleg az iskolai környezetben nyelvet tanulók körében jelent problémát, hogy túl kevés idő van a beszédre, ezért elhanyagolják azt. Pedig ha később magas szinten is szeretnénk magabiztosan beszélni, akkor már a nyelvtanulás korai szakaszában is el kell kezdeni gyakorolni, majd az egyre nehezebb nyelvi elemek felé haladni.
Merj megszólalni! Keress beszélgetőpartnert már az elejétől kezdve! Nem is kell bonyolult párbeszédekkel kezdeni, bőven elég, ha az elején néhány alapinformációt el tudsz mondani magadról. Később pedig már természetesen fognak jönni a megtanult nyelvi formák, és megtanulod automatikusan alkalmazni az elsajátított szabályokat. Észre se fogod venni, de már nem is fog gondot jelenteni, hogy megszólalj egy anyanyelvi beszélő jelenlétében!

8. Ha túl nagy lendülettel vágunk bele a tanulásba, fennáll a veszély, hogy a kezdeti nagy energiabefektetés után egyszer csak elfáradunk, és alábbhagy a lelkesedés. Az is előfordulhat, hogy megtervezzük, hogy az első pár napban/hétben hogyan tudunk sokat haladni (hiszen mindenkinek az a vágya, hogy minél gyorsabban megtanuljon egy idegen nyelven beszélni, akár a nyelvvizsga, akár csak egy külföldi út a cél). Viszont egy idő után egyszer csak már nincs több ötletünk, és megragadunk egy bizonyos szinten.
Ahelyett, hogy saját bőrödön kelljen megtapasztalnod, hogy a sürgetett nyelvtanulás nem mindig célravezető, inkább készíts egy reális tervet arról, hogy hogyan és milyen szintre szeretnél eljutni mennyi idő alatt. Oszd be jól az idődet, hagyj magadnak elég energiát és időt, hogy feldolgozd, gyakorold a tanultakat. Meglátod, sokkal tartósabb eredményeket érhetsz el így.

9. Sok múlik azon, hogy a céljaidnak és tudásszintednek megfelelő szókincset fejlessz. Hiszen nem mindegy, hogy nyelvvizsgára készülünk, utazni szeretnénk, vagy karrierünkben való előrelépésünket akarjuk segíteni az új nyelv megtanulásával. És még ha egy előléptetésre vágyunk is, más-más szavak szükségesek egy pénzügyi területen dolgozónak vagy egy idegenvezetőnek.
Azt javasoljuk, hogy készíts saját szólistákat – először magyarul. Gondold át, milyen szituációkkal szembesülhetsz nyelvtanulásod vagy munkád során, és olvass ehhez kapcsolódó cikkeket, könyveket. A munkahelyeden figyeld a saját és mások beszélgetéseit, jegyzeteld ki, hogy mely szófordulatokkal találkozol a leggyakrabban. Gyűjtsd ki a megfelelő szavakat, kifejezéseket, és koncentrálj ezekre.

10. Végül, de nem utolsó sorban: sokan gondolják úgy, hogy egyedül, bármiféle segítség nélkül könnyedén meg lehet tanulni egy idegen nyelvet. Azonban ez nagyon veszélyes vállalkozás. Ha nincs mellettünk senki, aki segítene a kiejtésben és aki ellenőrzi tudásunkat (akár személyesen, de manapság már virtuális segítséget is igénybe vehetünk), akkor nagyobb az esélye annak, hogy valamit esetleg rosszul tanulunk meg, rosszul rögzül, és ezt később már nehezebb lesz korrigálni.

Azonban erre is van megoldás! A legegyszerűbb, ha beiratkozol egy nyelvtanfolyamra. Így garantált, hogy szakszerű, állandó segítséget kapsz hatékony nyelvtanulásodhoz.
És ha már nyelvtanfolyam, miért ne választanál egy olyat, amely garantált, gyors eredményeket biztosít? Nincs számonkérés, nincs házi feladat – csak gyere el, és válj profivá az egyedülálló Brainturbo módszerrel! Jelentkezz próbaórára!

Igen, jelentkezem az ingyenes próbaórára!