A legkényelmesebb, legszórakoztatóbb és leghasznosabb nyelvtanulási módszert keresed? Ne menj tovább!

nyelvtanulás filmnézéssel

Ezrével találhatunk különböző hatékony nyelvtanulási tippeket az interneten és szinte mindegyik dobogón említi az eredeti nyelven való filmek nézését.

Azon túl, hogy ez az egyik legkényelmesebb, legszórakoztatóbb nyelvtanulási módszer, sokáig lehetne sorolni hasznát. Ez tényleg egy Jolly-Joker tipp, hiszen minden szinten való nyelvtanuláshoz megfelelő.

Nyelvtanulás filmnézéssel? Sokan csak legyintenek rá, hogy csak az idődet pazarlod és csak a lustaságot magyarázod. De iktass be legalább heti 3 filmet, amit a tanult nyelven nézel meg és pár hónap múlva magad is meglepődsz! Tartsd szem előtt, hogy a nyelvtanulás filmnézéssel nem helyettesíti teljesen a hatékony nyelvoktatást! Ha valóban meg szeretnél tanulni egy idegen nyelven, oda egy jó tanulási módszert is kell használnod. Azonban a filmek használata akkora segítséget jelent számunkra, hogy ha verseny lenne a nyelvtanulás, akkor ez már illegális doppingnak számítana.

Miben is segít pontosan a filmnézés?

nyelvtanulás filmnézéssel

Nyelvtanulás filmnézéssel– kezdők számára

Segít megbarátkozni a kiejtéssel, a nyelv dallamával, ritmusával, hangulatával. Minél előbb kezdjük el az idegen nyelvű szövegekkel való ismerkedést, annál előbb fog segítséget nyújtani a nyelvtanulásban. Ezzel nem csak a szövegértésünk fog ugrásszerűen fejlődni, hanem a nyelvtanulás többi részében is sikeresebbek leszünk!

A filmek nézését ne akkor kezdjük el, amikor már lefektettük a nyelvtani alapokat és bemagoltunk több száz szót, hanem már a legelején!

Ne legyünk csalódottak, elsőre valószínűleg nem fogjuk érteni a párbeszédeket, a cselekményt is csak nagyjából, de ez ne vegye el a kedvünket. Most még csak ismerkedünk a nyelv hangzásával, hangjaival, stílusával. De már itt is számíthatunk sikerélményre: a nyelvtanulás kezdetén a nyelv leggyakoribb szavait fogjuk megtanulni/használni, ezért nagy valószínűséggel találkozni fogunk az általunk ismert szavakkal. Nagy élmény lesz, amikor felirat nélkül is megértjük, hogy “I think this is the beginning of a beautiful friendship”, vagy “Ich bin ein Berliner”, esetleg a klasszikus “Hasta la vista, baby”-t.

Ha nincs stabil nyelvtudásunk, akkor mindenképpen felirattal nézzük. Lehetőleg kezdőként is kerüljük már el a magyar feliratokat, mivel könnyen abba a hibába csúszhatunk, hogy nem is koncentrálunk a nyelvre, mert a történet elragad minket. Csak akkor válasszunk magyar feliratot, ha tényleg nagyon kezdők vagyunk.

A felirat nem csak a történet és párbeszéd megértése miatt fontos, hanem hatalmas segítség, ha kiejtés közben látjuk leírva a szöveget. Angol nyelvben például ez különösen nagy segítség, mivel magyarként elsőre nagyon szokatlan lehet nekünk a leíráshoz tartozó kiejtés.

Tartsuk észben, hogy filmeket nézünk, de nem szórakozás, hanem tanulás céljából! Álljunk is ekként hozzá: koncentráltan és nagyobb összpontosítással.

A legnagyobb problémát a filmnézés és kommunikáció során a hallott szöveg megértése és a szókincs hiánya szokta jelenteni. Szeretnél gyorsan átlendülni a kezdőszinten? Kommunikációképes tudást szeretnél minél előbb szerezni? Vegyél igénybe egy gyors és hatékony módszert, amivel játék lesz a nyelvtanulás!

Nyelvtanulás filmnézéssel– középfokú nyelvhasználóknak

Középfokon már próbálkozhatunk a felirat nélküli filmek nézésével is, ha egyszerűbb a történet és szép kiejtéssel beszélnek az adott nyelven. De megpróbálkozhatunk olyan filmmel is, amit már többször láttunk. Nem fogunk érteni mindent, de ne is ez legyen a célunk.

Ilyenkorra már egyszerűbb párbeszédeket, monológokat is megértünk, egy könnyebb filmnek a cselekményét is viszonylag pontosan tudjuk követni.

Középfokon már ne csak barátkozzunk a nyelvvel, hanem legyen nagyobb igényünk a film megértésére. Vegyünk tollat-papírt és ha olyan szóba botlunk, ami gyakran előfordul, a történet szempontjából lényeges, akkor jegyzeteljük ki. Ne ragadjunk le mindennél, mert akkor akadozva nézzük a filmet és pont a kommunikáció-jellege vész oda.

Azonban egy-egy hasznos kifejezés, népszerű szleng megtanulása színesíti nyelvtudásunkat.

Pont ezért fontos, hogy olyan filmekre helyezzük a hangsúlyt, amely az élő nyelvet beszéli. A Római Birodalomról, vagy vikingekről szóló filmben gyakran más szókészletet használnak. Ha nem az állami berendezkedésről, vagy a középkori hajózási technikákról szeretnénk szókincset felszedni, akkor inkább válasszunk a mi korunkban játszódó filmet.

nyelvtanulás filmnézéssel

Nyelvtanulás filmnézéssel– felsőfokon tanulóknak

Itt már megpróbálkozhatunk a felirat elhagyásával is. Amennyiben a felsőfokú tudás a célunk, akkor már úgy is szélesíthetjük ismereteinket, hogy olyan témában nézünk filmeket, amikben nem nagyon mozgunk otthon (a dokumentumfilmek tökéletesek erre). A szöveg értése magasabb szinten nem okoz problémát nekünk, ezen a szinten inkább az adott kultúrában, az élő nyelvben mélyedünk el.

Ha a felsőfokú nyelvvizsga a célunk, akkor elvárás, hogy az átlagosnál választékosabban, különleges témákban is a használt nyelvet használva fejezzük ki magunkat. Ez utóbbit tankönyvekből nem sajátítjuk el.

Milyen filmeket válasszunk?

nyelvtanulás filmnézéssel

Ha még picit bizonytalan a nyelvtudásunk, akkor ne legyünk restek visszanyúlni gyerekkorunkba. Nézzünk rajzfilmeket, családi filmeket stb. Ezek könnyű sztorival és egyszerű nyelvezettel készülnek. Nem veszi el kedvünket, ha éppen pár jelenet erejéig elveszítjük a fonalat, mert valószínűleg ismerjük a filmet, vagy ha nem, akkor sem történik váratlan fordulat. Ezek a filmek sablonokból épülnek fel általában, tehát hang nélkül is követhető a történet. A gyerekek miatt egyszerű mondatokkal és alapnyelvi szavakkal fogunk találkozni. Másik előnye, hogy az animációs filmekben akcentus nélkül, tisztán és érthetően beszélnek. Sőt, az animációs filmek könnyen elérhetők többféle szinkronizálásban is. Válasszuk akár a Shrek-et, Toy Story-t, vagy Jégkorszakot, angolul, németül és spanyolul is megnézhetjük őket!

Választhatunk olyan filmet is, ami megfelel az érdeklődési körünknek. Emiatt nem veszítjük el az érdeklődésünket, könnyebben tudunk koncentrálni a filmre is. Ezen kívül olyan szavakat, kifejezéseket tanulhatunk, ami egyébként is érdekel minket. Talán nem tűnik fel, de anyanyelvünkön is így működik ez. Aki valamilyen téma iránt jobban érdeklődik, abban a témában tudja magát jobban kifejezni, ott fogalmaz választékosabban, abban érzi otthon magát. Ne a sablontémákat erőltessük egy szint felett!

nyelvtanulás filmnézéssel

Nézzünk sorozatokat!

Virágzik a sorozatgyártás. Korábban nehezen volt elképzelhető, de a mai sorozatok nagyobb rajongótáborral rendelkeznek, mint a nagy mozifilmek.

A sorozatok azért is hasznosabbak, mert könnyebb rájuk koncentrálni. Egy másfél-kétórás film időnként nagyon fárasztó tud lenni, ha idegen nyelven próbáljuk megérteni. Ezzel szemben egy alig 20 perces sit-com kellően rövid, szórakoztató és egyszerű. Tehát minden adott, hogy gyors és hatékony tanulásban legyen részünk!

nyelvtanulás filmnézéssel

Szörfözzünk az akcentusok között!

Az amerikai-angol, a spanyol-mexikói, de akár a német és osztrák filmekben is nagyon eltérő akcentusokkal találkozhatunk. Gyakori, hogy egy filmből szinte mindent megértünk, egy másikon pedig azon is elbizonytalanodunk, hogy egyáltalán milyen nyelven készült.

Kezdetben keressünk olyan filmeket, amik a “híradós” nyelvet beszélik, de idővel nézzünk “életszagúbb” filmeket is. Hiszen nem valószínű, hogy Németországba, Londonba, vagy Madridba látogatva elsőként egy tv-s időjóssal fogunk szóba elegyedni!

Bátran kijelenthető, hogy a filmnézés az egyik leghatékonyabb segítség a nyelvtanuláshoz. Azonban, ha pusztán a filmnézésre hagyatkozunk, akkor nagy terveink nem lehetnek. A tökéletes kombináció, ha választunk egy hatékony tanulási módszert és azt egészítjük ki filmnézéssel.

Hatékony és gyors nyelvtanulási módszert keresel? Olyat, ahol nem kínoznak a felesleges nyelvtani részekkel, nem riogatnak a számonkéréssel ráadásul bizonyítottan hatékony? Próbáld ki szabadalmaztatott és bizonyított módszerünket, jelentkezz ingyenes próbaóránkra!

Jelentkezz gyors és hatékony nyelvoktatásunkra!