A nyelvtanulás az egyik leghasznosabb dolog a világon. Azt szokták mondani, hogy “ahány nyelven beszélsz, annyi embert érsz”, de az is megállja a helyét, hogy “ahány nyelven beszélsz, annyival sikeresebb lehetsz”. Természetesen a több nyelv ismerete nem csak hasznos tudás, de roppant szórakoztató is lehet. Nem túlzás: több százmillió emberrel leszünk képesek ezután szót érteni és lássuk be: 400 millió spanyolul beszélő, vagy 900 millió angolul beszélő között biztos van olyan, akivel szívesen beszélgetnénk.

Felnőttként nem olyan egyszerű nyelvet tanulni, mint gyerekkorban, de nem is olyan nehéz, mint azt a legtöbben hiszik. Ha hatékony módszerekkel tanulunk és elkerüljük az alábbi hibákat, akkor sokkal több sikerélményünk lesz, jóval gyorsabban tanuljuk meg a nyelvet és előbb is élvezhetjük ennek minden előnyét.

Milyen hibákat kerüljünk el, hogy hatékony nyelvtanulásban legyen részünk?

Megszólalástól való félelem

Hatékony nyelvtanulás

Azért tanulunk nyelvet, hogy bátran tudjunk beszélni, megszólalni. Pont ezért ellentmondásos, hogy nyelvtanulás során félünk használni azt. Ez olyan, mintha egy kisgyerek addig nem merne felállni, amíg nem biztos benne, hogy képes futni. Vagy egy tanulóvezető addig nem indítja el a motort, amíg nincs meggyőződve róla, hogy nem fog lefulladni.

A hibákat nem kerülhetjük el. A gyakorlás közben elkövetett rontás a tanulás kikerülhetetlen, természetes és szerves része. Minél előbb merjük elkezdeni használni a nyelvet, annál előbb fogjuk azt hibátlanul beszélni.

 

Tipp:

Lerágott csont, de a legjobb és egyetlen mód a hatékony nyelvtanuláshoz ha folyamatosan gyakoroljuk. Itt szigorúan nem a magolásról van szó, hanem a valódi gyakorlásról! Keressünk olyanokat, akik egy szinten vannak velünk és beszéljünk velük. Biztos, hogy nem fognak kinevetni minket. Találjunk olyan honlapokat, ahol a nyelvtanulóknak módjuk van anyanyelviekkel beszélni. Itt kizárólag bátorítást és segítséget fogunk kapni.

Nézzünk filmeket az adott nyelven és próbáljuk utánozni a párbeszédeket, vagy olvassunk fel hangosan. Ezzel gyakoroljuk a kiejtést és a szánk izmai is hozzászoknak az idegen hangok megszólaltatásához. Ez nem vicc, eltérő hangok megszólaltatásához máshogy kell mozgatnunk szájunkat, nyelvünket. Német nyelven nem sok ismeretlen hanggal találkozhatunk, de például az angolban sokkal többel. Ha a szánk hozzászokott a beszédhez és az idegen hangok képzéséhez, akkor éles szituációban is sokkal magabiztosabbak leszünk.

Gyors és hatékony nyelvtanulási módszert keresel? Olvasd végig a cikket és megmutatjuk, hogyan tudsz akár 5x gyorsabban haladni!

Tanuljuk-tanuljuk a nyelvet, de nem használjuk

Hatékony nyelvtanulás

Köthető az előző ponthoz ez a hiba, de némileg másról van szó. Azokra jellemző ez a hiba, akik főleg magolással és vég nélküli nyelvtani gyakorlással sajátítják el a nyelvet, de a spontaneitásra, életszerűségre nem helyeznek nagy hangsúlyt. Ez azért alakul ki, mert nem merünk improvizálni és szeretünk a jól ismert, biztonságos keretek között mozogni. Könnyen belátható, hogy hiába az igeragozás, ha egy pohár vizet nem tudunk kérni.

 

Tipp:

Ha rájövünk, hogy mi is ezt tesszük, akkor ideje változtatni. A hallott szövegértés gyakorlásánál felejtsük el a megadott sablonszövegeket. Inkább hallgassunk rádiót és próbáljuk kideríteni, hogy a hírekben és zenékben miről van szó. Ha az írásban nem tudunk kiszakadni a sablonokból, akkor kezdjünk el blogot írni, vagy cseteljünk az adott nyelven. Provokáljuk ki ezeket a szituációkat! Akár másik nyelvtanulóval, akár anyanyelvi beszélővel elegyedjünk szóba. Eleinte ingatagnak érezzük majd a talajt, de hamar otthonosan fogunk mozogni ezen a terepen is és úgyanúgy élvezzük azt az elméleti hátteret, amit korábban felhalmoztuk.

Ne felejtsük el, egy nyelvet nem a tanulás öröméért tanulunk, hanem azért, hogy használjuk is!

Hatékony nyelvtanulás

Az a lényeg, hogy ne erőlködésnek fogjuk fel a nyelvtanulást és ne akarjunk túl nagyot harapni. Tűzzünk ki célokat, keressünk kreatív és működő módszereket. Ne hagyjuk, hogy belefásuljunk a tanulásba és éveken át egy helyben topogjunk.

Ez volt sorozatunk első része. A következő részekben újabb nyelvtanulási hibákat fogsz megtudni. Ha magadra ismersz, akkor kövesd tippjeinket, hogy hatékonyan és gyorsan megtanulhasd az általad választott idegen nyelvet!

Szeretnél gyorsan és hatékonyan nyelvet tanulni? El szeretnéd kerülni a mókuskereket, a céltalan és eredménytelen nyelvtanulást? Meguntad, hogy a nyelv tanulására koncentrálsz és nem a nyelv valódi ismeretére és használatára?

Jelentkezz gyors és hatékony nyelvoktatásunkra!