Az előző két cikkünk arról szólt, hogy milyen hibák végett nem lesz hatékony a és miért nem lesz maradandó a nyelvtudásunk. A sorozatunk befejező részében 3 hibát fogunk bemutatni, amelyek lassúvá és körülményessé teszik a nyelvtanulásunkat. Ha szeretnénk elérni a hatékony, maradandó és gyors nyelvtanulást, akkor alaposan gondoljuk át, hogy milyen hibákat ejtünk és mielőbb javítsuk ki azokat!

Nem tanulunk szavakat, vagy kizárólag csak szavakat tanulunk

A szótanulás fontosságát eltérő módon ítéljük meg, ha nyelvtanulásról van szó. Egy elmélet szerint elég ismerni az alapvető szavakat, 3-500 darabot, és egy masszív nyelvtani tudással bármilyen helyzetben feltaláljuk magunkat. Egy másik elmélet szerint pedig elég kizárólag azt tudni nyelvtanból, hogy mi a különbség a kijelentőmód és kérdőmód között, és egy bő szókinccsel minden szituációt megoldunk és mindent meg fogunk érteni. Egyik sem helyes elképzelés.

gyors nyelvtanulás

Különböző kutatások megállapították, hogy például a 3000 leggyakrabban használt angol szóval megértjük a szövegek 85%-át. Ugyanakkor hiába a szavak ismerete, ha nem tudjuk őket használni, nem tudjuk azt nyelvi környezetbe helyezni és helyesen értelmezni.

Tipp:

A szótanulást ne különítsük el a nyelvtanulás többi részétől, hanem rendszerbe foglalva tanuljuk őket. Ne csak külön tanuljuk a szavakat, hanem mondatokat, kifejezéseket tanuljunk meg. Ezzel nem csak az adott szót fogjuk felismerni, hanem a kapcsolódó fogalomkört is elsajátítjuk. Ha a szavakat tükörfordítással tanuljuk, akkor könnyen megmosolyogtató végeredménye lehet. Például valaki nem “kevés levest” kér, hanem “egy darab levest”, vagy egy utas hogyan “száll le a buszról”, ha nem is tud repülni? Minden nyelvben vannak ilyen szavak és szópárok, amik az adott kontextusban nyerik el valódi értelmüket.

Apróságnak tűnhet, de ha a célunk a hatékony és gyors nyelvtanulás, akkor ne pazaroljuk az időnket a régi berögződések keserves kijavításával, hanem már az elején fordítsunk figyelmet a helyes módszerre. Ha igényesen szeretnénk művelni egy nyelvet, akkor az csak így elképzelhető.

Nyelv és szótanulásnál hosszútávra tervezzünk. Ha szavakat magolunk be, azt gyorsan elfelejtjük. Törekedjünk rá, hogy a hosszútávú memóriába mentsük el a a tudásunkat!  

Azt gyakoroljuk, ami már jól megy

Önmagunk becsapása, ha azzal foglalkozunk, amit már elsajátítottunk. Jól tudunk szöveget írni, de rossz a kiejtésünk? Be nem áll a szánk, de hibát hibára halmozunk? Tökéletesen írjuk a nyelvtani teszteket, csak meg ne kérdezzék: “wo ist die Bushaltestelle”?

Sokan elkövetik ezt a hibát, hogy azt a részét erőltetik a nyelvtanulásnak amiben már egyébként is jók. Persze, hazai pályán mindig kényelmesebb játszani, de ezzel csak halogatjuk a hibáink kijavítását.

A gyors nyelvtanulás összetett dolog, nehéz minden részében ugyanolyan ütemben fejlődni. Van aki nagyon jól olvas és ért szöveget, de a szóbeli szövegértésnél szinte a nyelvet sem ismeri fel. Természetesen fontos, hogy legyen sikerélményünk, de egy szint után akkora szakadék lesz a két feladattípus között, hogy súlyos problémákat fog okozni.

A másik veszélye ennek az állapotnak, hogy éppen elhanyagoljuk azokat a részeket, amik jól mennek. “Minek azt tanulni? Már jó vagyok benne!” Ez is kockázatos hozzáállás, mert a nyelvet folyamatosan gyakorolni kell.

Tipp:

Legyünk következetesek magunkkal szemben. Egyaránt koncentráljunk minden részére a nyelvtanulásnak. Ha valami jobban megy, akkor élvezzük a sikert, de ne fürdőzzünk benne sokáig, mert a többi nyelvi eszköz romlani fog. Törekedjünk a kiegyensúlyozott fejlődésre akkor is, ha néha nehéz ellenállni a kísértésnek. Fontos, hogy élvezzük a nyelvtanulást, de némi önuralommal csodákra leszünk képesek.

gyors nyelvtanulás

Ma nem tanulok, de hétvégén bepótolom!

A legnagyobb és legtipikusabb hibát hagytuk a végére. A halogatás és kampányszerű tanulás. A halogatás a lustákra jellemző, általában kifogásokat keresnek, hogy “miért ne most” tanuljanak, de persze mindig találnak jó indokot. A kampányszerű tanulás azért veszélyes, mert itt a nyelvtanuló időnként tényleg nagy erőket mozgósít a tanulásra, de csupán csekély előrelépést tesz.

Higgyük el, hogy a hatékony és gyors nyelvtanulásban az 1+1+1=4, de a 2+2=3. Rosszul hangzik, ugye? Ha a hétvégi 4 órás folyamatos tanulás helyett csupán naponta 20 percet szántunk volna rá, akkor előrébb lennénk. Sőt, több időnk maradna másra.

Újabb rossz hír, hogy ha hirtelen tanulunk sokat, akkor az inkább a rövidtávú memóriában rögzül pár óráig, esetleg pár napig, de egy hét múlva már nem tudjuk visszaidézni. Azonban ha  gyakrabban és rövidebb ideig foglalkozunk a nyelvvel, akkor hosszabb távon is megbízható tudás birtokosai leszünk.

gyors nyelvtanulás

Tipp:

Felejtsük el a hétvégi tanulási rohamot. A korábban említett “rutinos újrakezdők” közül sokakra jellemző ez.

Egyszerre ne akarjunk sokat tanulni, bízzunk a fokozatosságban. Vegyük át a sikeres nyelvtanulók szokásait, akik akár 5-7 nyelven is beszélnek. Építsük be napi rutinunkba a hatékony nyelvtanulást. Reggel a buszon olvassunk az adott nyelven pár percig, vagy hallgassunk idegen nyelvű szöveget. Ha autóval járunk, akkor hallgassuk a gyakorlatokat CD-ről, vagy hangosan gyakoroljunk párbeszédeket. Sütés-főzés közben hallgathatunk szöveget, de ha sorban állunk a bankban, vagy a postán, akkor ismét jut pár percünk az okostelefonunkon letöltött nyelvtanuló alkalmazásra.

Lefekvés előtt nézzük kedvenc sorozatunkat: idegen nyelven. Ha szeretnénk szavakat tanulni, akkor címkézzük fel a lakásunkat. Így naponta akár 20-szor is találkozunk az egyes tárgyak neveivel. Akár kipróbálhatjuk azt is, mintha idegen nyelvű barátunkkal telefonálnánk és nekik mondjuk magunkban, hogy éppen mit csinálunk, mit tettünk aznap.

Az a lényeg, hogy ne erőlködésnek fogjuk fel a nyelvtanulást és ne akarjunk túl nagyot harapni. Tűzzünk ki célokat, keressünk kreatív és működő módszereket. Ne hagyjuk, hogy belefásuljunk a tanulásba és éveken át egy helyben topogjunk.

A sorozatunk befejező részét olvastad. Most már tudod, hogy mi az a 7 legnagyobb hiba, amit kezdő és haladó nyelvtanulóként el kell kerülnöd, ha hatékony és gyors nyelvtanulásra vágysz!

Szeretnél gyorsan és hatékonyan nyelvet tanulni? El szeretnéd kerülni a mókuskereket, a céltalan és eredménytelen nyelvtanulást? Meguntad, hogy a nyelv tanulására koncentrálsz és nem a nyelv valódi ismeretére és használatára?

Jelentkezz gyors és hatékony nyelvoktatásunkra!